Jumaat, 8 Jun 2012

- RESEPI JEMPUT-JEMPUT IKAN TENGGIRI

   Apa istimewanya kuih ini..nampak biasa ja kan..istimewanya ialah inti dalam ialah ikan tenggiri iaitu ikan mahal..bukan ikan bilis ye..he he. istimewanya lg...kuih ini sangat sedap dicicah dgn sos..kenapa sy cakap cam tu..sebab sy yang masak...ha ha ha..(ketawa penjahat)..resepinya mudah ja ni..cuma nak buat isi tenggiri tu yg ssh sikit..
   Saya sebenarnya kedekut nak share resepi ni..sbb sy tkut anda perkenalkan resepi ni diperingkat antarabangsa tanpa minta kebenaran sy.. tp tak apala..ni kira amal juga ni...he he

Bahan2nya :
-Tepung-sedikit garam-daun bawang-bwng putih-isi ikan tenggiri-lada sulah-air-sebiji telur-gula
-soda bikarbonate-pewarna kuning-minyak utk menggoreng..

Cara2nya :
- Memula pakai apron...ambil peralatan, cincang isi ikan..(tulang jngn bawa)..campur dgn lada sulah,garam,daun bwng,bwg putih.Ketepikan ke tepi bukan ke tengah..
- Gaul tepung dgn sedikit air..jngn terlalu cair jngan terlalu pekat..aga2 la bah..bilang orang sabah..,campur garam.gula,telur dan soda bikarbonate serta pewarna kuning..(kalau anda peminat warna purple atau biru,dibolehkan juga)..kemudian ambil isi ikan td..gaul sehingga sebati..goreng...boleh makan dgn sos ape2 jer..pasti menjilat jari..

P/S BONUS..ISI IKAN BOLEH DIGUNA UTK BUAT FISH BALL, ISI SUMBAT SAYURAN..

Tiada ulasan:

Catat Ulasan