Jumaat, 1 Jun 2012
-RESEPI IKAN GORENG REMPAH LIMA & SAMBAL BELACAN ZAH
BAHAN2NYA :
Ikan merah
serbuk roti
telur
tepung kanji
garam
rempah kicap
aji
bwg putih
lada sulah
CARA MASAK :
Potong ikan ikut suka, celup dlm telur (cmpur garam,aji,rempah kicap,bwng putih dn lada sulah) dan tepung kanji kemudian golekkan dlm serbuk roti..goreng hingga warna keemasan..
BAHAN SAMBAL BELACAN.
Belacan ( mestilah..sdh namanya sambal belacan he he.. )
bawang merah
lada merah
cili merah
cili kering
YANG DI ATS GORENG DLM MINYAK..JNGN TRLALU GARING..SPARUH MSK JA..LEPAS TU TUMBUK BERSAMA GARAM, AJI DN SDIKIT GULA..jngn blend..tumbuk kasar agar lebih sodap...
Langgan:
Catat Ulasan (Atom)
INFO CHEF..LAUK SNGT RANGUP, WANGI DN SEDAP..KALAU ANAK2 SY..INI ANTARA FAVOURITE..
BalasPadam