Ni lah dapur kesayangan aku..tempat aku masak dan cuba resepi2 baru..ada satu lagi benda kesayangan aku di dapur ni..namanya marble putih..di sana pula tempat aku selalu buat kuih..kek..dn yg sewaktu dgnnya..Dapur ni di design oleh lai aku..sebenarnya aku nda minat biru..aku mo oren atau pink..tp lai aku nda bg..isshh..ikut je la..tapi anyway inila tempat yg paling aku sayang dlm rumah aku...
Selain
daripada sink, dapur dan peti ais,serta meja marble untuk merol dan menggelek kuih, hud dapur tak boleh dipandang sepi.
Renobetla dapur puluhan ribu ringgit pun kalau tak ada hud dapur susah
nak mengemas dan menjaga kebersihan dapur. Lagipun dapur anda tak class tanpa hud.. Gunalah jubin mahal pun,
kalau minyak tiap hari melekat apa gunanya...
Setiap
kali kita memasak, kekotoran terutama minyak, gris dan asap melekat di
setiap sudut dapur (kerana kita tidak buat konsep dapur terbuka). Minyak melompat (salah bahasa ni kan) ke dinding, ke peti ais, dan jubin dapur. Kita sepatutnya
salurkan kotoran itu dengan baik. Maklumlah menengok cara kita memasak
yang tak lari daripada menumis dan menggoreng, menggoreng dan menumis
(setiap hari), dapur kita sukar nak maintain bersih. Percayalah. Kalau hari2 rebus mungkin masalah ini tidak berlaku...he he
Lalu, saya
menyoal diri sendiri, hud yang jenis macam mana yang terbaik?. Maksud saya ada
ciri-ciri yang sesuai dengan apa yang saya mau, antaranya saya mau ialah :
1. Mudah nak maintenance
Saya bukannya banyak duit mo maintenance balik2...
2. Tahan lama buatannya.
Tak
nak yang senang rosak sebab saya tak pandai nak baiki. Kalau boleh saya
nak hud tersebut itulah kali pertama dan terakhir saya beli. Saya nak
beli sekali je seumur hidup hingga hujung nyawa.
3. Moden dan ringkas bentuknya.
Saya
nak yang nampak simple ja, nampak cerdik. Tak mau yang besar macam
gajah atau yang banyak sangat segi atau ukirannya. Tak nak yang bila
masuk dapur terus nampak hud tersebut. Namun kalau kita suka tak apa,
bukannya kita guna duit jiran kan?
4. Berkuasa kuda sederhana.
Saya taklah perlukan sangat hud yang
berkuasa kuda tinggi. Yang simple je. Bimbang juga hud tu nanti jadi
barang pameran bila kawan-kawan berkunjung, he he he. Tapi bagi insan
yang jenis rajin melampau memasak tu, carilah yang berkuasa tinggi, yang boleh
menyedut bukan sahaja asap dan bau tetapi kuali, senduk sondek dan ikan
goreng sekaligus, he he he. Kalau ada yg cuba2 rasa masakan anda ketika lauk belum masak..tangannya juga boleh tersedut sama..
5. Banyak fungsi.
Kalau
boleh saya tak nak yang hanya mampu menyedut asap sahaja, kalau boleh
yang turut ada sistem perangkap minyak (yang memisah dan mencairkan
minyak dengan bahan tercemar lain) sebelum dialirkan kepada bekas khas
menyimpan kekotoran itu.
6. Hud yang senyap sunyi...sepi.
Saya
tak nak yang berbunyi bila menyedut.Sebab ada rumah kawan saya, dia
beli jenama cap ayam. Pas tu bila pasang bunyi macam corong kapal yang
nak belayar. Ada macam bunyi mesin rumput juga...
7. Bukan yang macam rumah jiran sebelah.
Saya
tak nak hud tersebut sama macam jiran sebelah. Bukan apa,takut kalau tetiba pencuri masuk rumah jiran dan curi hudnya tu..saya dan keluarga saya pula tertuduh mencuri hudnya..
So...akhirnya..setelah menimbang2 dan mencongak dapatla sy beli hud yg menepati ciri2 yg sy mahu...yeah..yeah...
Tiada ulasan:
Catat Ulasan