Ahad, 10 Jun 2012

- RESEPI KARI SIAM

Bahan2nya :
Ikan
rempah tumis lima sekwn
rempah kari ikan
buah pala
cili giling
cili padi (lagi pedas lagi sedap
asam gelugur
garam 
serbuk perasa
bunga kantan
bwng merah/putih/halia/serai/lengkuas
kacang bendi /lada merah.tomato

Cara2 memasak :
** Bersihkan ikan, tumis rempah 5 sekawan bersama bwg/hali/serai dan lengkuas.Kemudian, masukkan rempah kari yg telah dibancuh dgn sedikit air,tumis hingga naik bau,kemudian masukkan cili giling.Seterusnya masukkan air..tunggu air mendidih, msuk ikan,asam gelugur,buah pala yg sdh ditumbuk,garam,serbuk perasa, cili padi,dan bunga kantan..bila hampir masak,masuk kacang bendi,lada merah dan tomato.

INFO CHEF :
Keistimewaan kari ini ialah pedas dan ada bau seperti tomyam..jika suka boleh masukkan pelbagai sayuran dan juga santan kelapa.

Tiada ulasan:

Catat Ulasan